1996. godine grupa mladih djevojaka, koju vodi Mirko Oreb, okupila su u skupinu mažoretkinja. U početku je broj članica iznosio oko 120 da bi se vremenom smanjio na samo nekoliko djevojaka.

Entuzijazam i želja za radom tih preostalih djevojaka, učinio je da se ponovo 2001. godine pokrene djelovanje mažoretkinja. Kao voditeljica te godine dolazi Marita Prižmić i u suradnji sa Ivanom Škoro (voditeljica starije grupe mažoretkinja), te Ivicom Alićem i Ivanom Oreb (plesna grupa) organiziraju tri grupe, tj. uzrasta djevojaka i to juniorke, kadetkinje i seniorke. Danas one broje oko 80 - 90 članica. Kroz proteklo vrijeme djevojke su pokazale da znaju i hoće učiniti dobro i lijepo za sebe i svoju okolinu. Same rade svoje koreografije i uče nove plesne korake.
2001. godine, na samom početku rada organiziraju dvije vrlo uspješne večeri na pijaci ispred crkve sv. Josipa pod nazivom "Mažoretkinje i prijatelji" i "Mladi za vas". Organiziraju i humanitarne akcije, darove za dječji vrtić "Radost", za štićenike Doma umirovljenika u Veloj Luci, te za štićenike Doma za nezbrinutu djecu u Dubrovniku.

Godina 2002. započinje nastupima u mjestu (na utakmicama i "Ribarskoj večeri"), nastupom na tradicionalnom reliju u Brni i odlaskom na Županijsku smotru mažoretkinja u Cavtat. U Cavtatu su pozdravljene sa pljeskom, kao najljepše i najživahnije. U kolovozu 2002. priređuju na pijaci samostalni nastup pod nazivom "Ritam nade". Prepuno gledalište uživalo je u plesu "malih, "srednjih" i "velikih" mažoretkinja, plesu plesnih grupa i pjesmama-recitacija napisanih posebno za tu prigodu. U sklopu nastupa održana je i "kapijada", kada su djevojčice i djevojke "službeno" postale mažoretkinje. Još jednom su se mažoretkinje potvrdile kao dobri i zabavni izvođači, dokazujući da mladost ima potencijal koji treba pravilno usmjeriti i pokazati.

31. listopada 2002. godine na inicijativu mažoretkinja, održana je osnivačka skupština Kulturno ekološke udruge "Dupin". Udruga djeluje u tri sekcije i to: mažoretkinje, plesna i ekološka. Cilj je okupljanje mladih, edukacija, borba protih ovisnosti, humanitarne i kulturne akcije, te zaštita prirode Vele Luke.
Na samom početku rada udruga se suočava sa problemom nedostatka prostora za okupljanje i vježbanje, te nedostatkom odora, posebno zimskih, tako da u zimskom periodu ne mogu nastupati i održavati kontinuitet. Nadaju se da će svojim radom privući veći broj članova, posebno starijih, jer je udruga otvorena za rad svim ljudima dobre volje.

 

 

 


velaluka.info - infogr@f tel. 020 814 144