Rad članova Radio kluba "Vela Luka", sa pozivnom oznakom 9A1CDH, rezultirao je velikim brojem diploma i priznanja, a među njima je i plaketa "Nikola Tesla" koju je dodijelila Hrvatska zajednica tehničke kulture. Svojim znanjem i tehnikom uvijek se nastojalo pomoći zajednici, a jedna od važnijih aktivnosti bila je i za vrijeme Domovinskog rata kada su operatori ovog kluba bili u funkciji obrane Republike Hrvatske kao i radu na humanitarnoj uspostavi radijskih veza.

U suradnji sa kolegama iz kontinentalnog dijela Hrvatske, već nekoliko godina se tijekom ljeta zajedno sudjeluje u raznim natjecanjima, te su uvidjevši u povoljna prostiranja radijskih signala sa brda Hum, a želeći sebi omogućiti bolje uslove za rad, članovi ove udruge uz velika odricanja i rad te oskudnim financijskim sredstvima uređuju devastiranu prostoriju. Nakon toga u suradnji sa Croatian DXpedition Group, čiji je suosnivač i ovaj klub, započinje značajno povećanje radioamaterske aktivnosti sa ovog područja. Sudjeluje se u najprestižnim svjetskim natjecanjima, organiziraju se tzv. ekspedicije, a u svrhu propagiranja Hrvatskih otoka, te se ugošćuju strani radioamateri. Koristimo priliku zahvaliti se svim dobrim ljudima koji su nam tijekom dugog niza godina pružili pomoć bilo koje vrste, a naročito u posljednjih nekoliko godina na pomoći koju nam uvijek pruži Zapovjedništvo MOMP Korčula.

IOTA contest (Island On The Air), je jedno od najinteresantnijih i najmasovnijih natjecanja u svijetu a u kojem se potiče rad sa svih svjetskih otoka, te je posebno vrijedan rezultat prvog mjesta u kategoriji stanica sa malom snagom koji je osvojen 1999. godine pod pozivnom oznakom Croatian DXpedition Group - 9AODX. Pehar, kao simbol uspjeha ostao je u Veloj Luci.

2001. godine Hrvatska DXpedicijska grupa zajedno sa kolegama iz Slovačke, radila je s pozivnom oznakom 9A8RR u istom natjecanju i osvojila 3. mjesto u svijetu.

2002. godine, znatno pripremljeniji i opremljeniji, pojačani s nekolicinom operatora, sada već iz tri države (slovenski operator), svi sudionici zalažući se do maksimuma dolaze do nevjerovatnog rezultata od preko 16.000.000 bodova što je za trećinu više od prošlogodišnjeg rezultata prvoplasirane Finske ekipe.
Službeni rezultati će biti poznati tijekom ožujka 2003. godine a nakon obrade velikog broja dnevnika iz cijelog svijeta.

Romildo, 9a4rv@9a0ydu.ampr.org


 
 
1/4
 

 


velaluka.info - infogr@f tel. 020 814 144