Iz sačuvanih dokumenata ne može se sa sigurnošću utvrditi da li je prilikom osnivanja KUD-a "Hum" 1909. godine, bila osnovana i dramska sekcija. Međutim, sačuvani su štampani plakati i pozivnice iz 1911. godine, pa se može zaključiti da su se već tada počeli davati manji igrokazi i kazališni komadi. U dokumentima ne piše ni tko je bio prvi voditelj dramske sekcije. Ali u bogatoj, devedeset godina staroj tradiciji i radu grupe, voditelji su bili: Antun Simatović, Petar Žuvela Slave, Marženka Carić, Tonka Zec, Ivo Cetinić i Danko Žuvela. Kroz sekciju je do današnjih dana prošlo više od stotinu glumaca amatera. Sekcija je prikazala oko osamdesetak kazališnih komada strane i domaće književnosti, i što je posebno važno, više pučkih komedija.

"Bodulski parangal" i "Ko išće i najde" autora Ive Cetinića, "Kušin" Izvora Oreba, te "Jedan dan na ražnju", "Da col" i "Žila" Danka Žuvele, pučke su komedije koje posebno karakteriziraju sekciju i daju joj prepoznatljiv pravac među dramskim amaterima Hrvatske. Sekcija je nastupala više puta na natjecanjima, ali najveći uspjeh postiže sa voditeljem Ivom Cetinićem prikazujući njegove pučke komedije: "Bodulski parangal" 1975. godine na Smotri dramskih amatera Dalmacije u Veloj Luci, i iste godine na Natjecanju dramskih amatera Hrvatske, te dvije godine kasnije "Ko išće i najde" kojom je dramska sekcija nastupala u Murteru, Prizrenu, Beogradu, Blatu, Veloj Luci itd.

Od 1996. godine do danas voditelj sekcije i autor tekstova komedija je Danko Žuvela. Sa njegovim komedijama "Da col" i "Žila" dramska sekcija je nastupala 1998. godine na Natjecanju dramskih amatera Hrvatske u Starom Gradu i 2000. godine na istom natjecanju u Visu. Treba istaknuti da se je na ta natjecanja dramska sekcija kvalificirala između 118 dramskih amaterskih grupa i ušla u finale od 12 grupa, što dokazuje njenu vrijednost i prepoznatljivost. Za svoj rad dobili su i važna priznanja.

Preko kazališnih dasaka sekcije prošlo je dosta zapaženih uloga i trebalo bi puno više mjesta da se sve spomene. Ipak, dvije glumice se posebno ističu duljinom rada, kvalitetom glume i brojem izvedenih komada. To su Leposava Vlašić i Marija Žuvela.

Danas dramska sekcija KUD-a "Hum" nosi ime "Dramska družina Vela Luka" i broji dvadesetak članova: glumaca, tehničkog osoblja i voditelja. Svake godine daju jednu do dvije predstave u Veloj Luci i gostuju po cijeloj Hrvatskoj. Prikazivali su svoje komade u Novom Vinodolskom, Murteru, Starom Gradu, Visu, Korčuli, Blatu, Orebiću, Podravskoj Slatini, Lastovu, Hvaru, u kazalištu "Marin Držić" u Dubrovniku i u kazalištu "Komedija" u Zagrebu.

 

 

 


velaluka.info - infogr@f tel. 020 814 144