Anka Prizmić Šege rođena je u Veloj Luci na otoku Korčuli 1921. godine. Nakon srednje škole završava stomatološki fakultet u Zagrebu, te kao liječnik zubar djeluje u Splitu do umirovljenja 1976. godine.

Od djetinstva pokazuje težnju za umjetničkim izražavanjem pa se rano počinje baviti kiparstvom i slikanjem. Posjećujući često ateljee poznatih splitskih kipara i slikara, razgovara, promatra, uči.

Izlagati je počela na skupnim izložbama i samostalno 1960. godine. Uz svoje odgovorno zvanje neprekidno se u slobodnom vremenu bavi umjetničkim stvaranjem, pa je stoga uredivši i otvorivši 1983. godine u rodnoj kući u Veloj Luci vlastitu galeriju izložila veliki broj radova: reljefa, skulptura, crteža i slika.

Anka Prizmić živi i djeluje u Splitu, ali nekoliko mjeseci (svibanj-listopad boravi u Veloj Luci) i dalje neumorno slikajući, modelirajući i klešući.

Zaokupljena je brojnim, raznovrsnim temema: portret, krajolik, mrtva priroda, religiozni sadržaji, ratna stradanja i ljudska patnja. U sve unosi dio sebe, ljubav prema čovjeku i rodnom kraju, bolno proživljavanje stradanja Hrvatskog naroda u II svjetskom i nedavnom Domovinskom ratu, suobličujući ih kroz trpljenje i križ Raspetoga.

U slikarstvu izražava se snažnim kolorizmom te upravo ekspresionističkim pristupom, a u njenu kiparstvu likovi pojednostavljenih oblika, lišeni nebitnih pojedinosti izazivlju snažni dojam.

Velike reljefne skupine ekspresionističkom snagom uključuju promatrače u samu bit drame koja se tu zbiva, te joj se oni pridružuju u tom hodu trpljenja i nade.

Stoga se može reći da je u GALERIJI ANKE PRIZMIĆ bogato i raznovrsno djelo ove umjetnice predstavljeno najboljim i najsnažnijim radovima.

Za svoj umjetnički i humani rad te ljubav prema Veloj Luci Anka Prizmić dobila je 1995. godine NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO OPĆINE VELA LUKA.

Alena Fazinić - Vodič kroz galeriju Anke Prizmić Šege

Samostalne izložbe
1960.
- Split, Salon Galić
- Vela Luka, Osnovna škola
1961.
- Marysville - Xuba City, California, USA
1963.
- Vela Luka, Osnovna škola
1968.
- Vela Luka, Kulturni centar
- Split, Galerija HDLU
1976.
- Korčula, Hotel Marko Polo
1978.
- Korčula, Hotel Liburna
1979.
- Korčula, Gradski muzej
1980.
- Korčula, Gradski muzej
- Blato, Osnovna škola
1986.
- Split, Galerija Alfa
Skupne izložbe
1960.
- Split, Narodno sveučilište
1965.
- Split, Muzej Grada

 

 

 

 


velaluka.info - infogr@f tel. 020 814 144